Agricultura in Romania

Agricultura in Romania

O data cu trecerea anilor, agricultura a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, incepand de la carul cu boi, iar in prezent fiind folosite tractoare autonome si drone ce survoleaza terenurile.

La inceputul secolului XX, agricultura presupunea mult efort insa productivitatea era scazuta. Odata cu trecerea de la tractiunea animala la tractiunea motorizata a crescut si productivitatea.

In acest moment agricultura in Romania are o valoare de aproximativ 6% din PIB si angreneaza aproximativ 30% din populatia Romaniei. Inca a ramas dupa revolutie cel mai vulnerabil sector al economiei romanesti chiar daca aduce economiei romanesti 6% din PIB fata de media europenea care se situeaza undeva la 1.7%. Din intreaga surafata agricola a Romaniei doar 2/3 din ea este acoperita de culturi.

Nu au fost adoptate la scara larga tehnici moderne in agricultura, iar productia din fiecare an este dependenta de capriciile vremii, de exemplu doar aproximativ 23% din terenul agricol este acoperit de sisteme de irigatii.

Din punct de vedere al parcului de masini agricole acesta a crescut pe toate sectoarele: tractoare, combine, pluguri, semanatori, etc.

Fata de primii ani de dupa revolutie, agricultura din Romania este in continua crestere, in speta dupa aderarea Romaniei la UE si a accesarii fondurilor europene dedicate acestui segment al economiei.

Chiar daca agricultura in Romania este in continua crestere de la an la an si aduce o cotributie foarte importanta la economia tarii, aceasta nu este nici pe departe performanta pe cat este potentialul tarii in aceasta zona. Astfel cu imbunatatirile necesare unei agriculturi tehnologizate, performante si inteligente, se poate ajunge la o agricultura capabila sa fie in topul industriilor din Uninea Europeana.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns