Cate tipuri de transmisii are un tractor?

Cate tipuri de transmisii are un tractor?

Transmisia tractorului este mecanismul prin care se transmite miscarea catre elementele de deplasare, fie ca sunt roti sau senile. De-a lungul evolutiei tractoarelor s-au folosit mai multe tipuri de transmisii, diferentiate in functie de modul in care se transmite miscarea, in functie de variatia vitezei si in functie de sistemul de deplasare.

Se diferentiaza, asadar, urmatoarele tipuri de trasmirii:

 

1. Transmisia mecanica in trepte. Este cea mai raspandita datorita simplitatii pe care o are in constructie. Aceasta este compusa dintr-un ambreiaj principal care asigura cuplarea progresiva a motorului la partile componente ale transmise, dintr-un reductor planetar care dubleaza numarul treptelor de viteza si este specific unui tractor agricol, din cutie de viteze, diferential si tramsisie centrala. Diferentialul transmite turatii diferite rotilor motoare, in timp ce cutia de viteze poate sa asigure viteze diferite, in functie de sarcina concreta a tractorului.

 piese-tractor

2. Transmisia hidraulica. Este transmisia prin care puterea se transmite printr-un flux de lichid. De regula, acest lichid este ulei hidraulic, ceea ce necesita prezenta unei pompe hidraulice in sistem. Componentele unei astel de transmisii sunt un rezervor hidraulic, un filtru hidraulic, pompa hidraulica, motorul hidraulic, conductele, transmisia centrala si diferentialul. Este o tr ansmisie mai complexa, insa asigura o serie de avantaje, cum ar fi simplitatea in comenzi, viteza de lucru ce poate varia continuu si faptul ca asigura un tractor mult mai compact. De asemenea, tractoarele cu transmisie hidraulica pot fi automatizate mai usor. Din pacate, sunt mai scumpe si pe timp de iarna necesita incalzirea uleiului.

 

3. Transmisia electrica. Este din ce in ce mai populara si este formata dintr-un ambreiaj principal, un generator electric, doua sau patru motoare electrice si transmisii finale si conductori. Avantajele acestui tip de transmisie sunt asemanatoare cu cele ale transmisiei hidraulice. In ceea ce priveste dezavantajele, exista riscul electrocutarii, personalul care lucreaza pe un astfel de tractor trebuie sa aiba inalta calificare iar costurile sunt destul de mari. Totusi, viitorul pare a fi destinat transmisiilor electrice, in conditiile in care nu polueaza si in timp pot fi foarte eficiente.

 

Atunci cand cumperi un tractor este foarte important sa tii cont de micile detalii, cum ar fi transmisia. Acestea pot face diferenta in ceea ce priveste eficienta muncilor agricole.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

This Post Has 3 Comments

Lasă un răspuns