Ce este tractorul agricol si de ce exista peste 16 milioane de tractoare în lume?

Ce este tractorul agricol si de ce exista peste 16 milioane de tractoare în lume?

Tractorul agricol este privit ca o sursa de energie care ajuta foarte mult la mecanizarea proceselor de productie din agricultura. Spre deosebire de un automobil, tractorul este un uitlaj simplu, focusat exclusiv pe tractare sau pe efectuarea diverselor munci.

In lume exista peste 16 milioane de tractoare functionale iar acest lucru spune foarte multe despre eficienta acestui vehicul. In principiu, succesul tractorului este dat de :

  • Constructia simpla;

  • Putere;

  • Manevrabilitate foarte buna;

  • Eficienta care creste din ce in ce mai mult, pe masura ce tehnologia devine mai performanta.

Din ce este compus un tractor?

Ca mai importanta piesa a tractorului este motorul. Un motor tractor este asemanator cu motorul autovehiculelor si functioneaza cu ardere interna. In ultimii ani au inceput sa fie destul de populare si tractoarele electrice, in conditiile in care producatorii sunt din ce in ce mai capabili sa concentreze energia electrica si sa asigure o putere foarte mare pe baza acesteia. Totusi, vom vorbi in continuare tot de tractoarele cu ardere interna, deoarece sunt cele mai eficiente.

Pe langa motor, acestea sunt compuse din cateva elemente extrem de importante:

  • Rotile. Exista doua seturi de roti pe care se bazeaza un tractor. Primul este compus din rotile de directie si sunt rotile mici, din fata tractorului. Acestea sunt controlate cu ajutorul unui mecanism de directie iar instrumentul de control este volanul. Cel de-al doilea set este cel compus din rotile motoare. Sunt foarte mari si sunt cele care sunt conectate la motor si ii preiau puterea.

  • Mecanismul de franare. Este montat alaturi de rotile motoare si evident, ca orice alt mecanims de franare este foarte important. Chiar daca tractoarele nu circula cu o viteza foarte mare, sunt utilaje greoaie care franeaza extrem de dificil. Mecanismul de franare trebuie sa fie, asadar, unul foarte bine realizat.

  • Transmisia. Tractoarele moderne au mai multe viteze, controlate prin transmisie. Transmisia unui tractor este asemanatoare cu cea a unui automobil, chiar daca nu este atat de complexa.

  • Cabina de comanda. Este spatiul in care sta cel care controleaza tractorul. Este o cabina simpla care ofera acces la transmisie si la mecanismul de directie, iar modalitatile de control oferite de producatori sunt din ce in ce mai simple.

Pe masura ce trece timpul, tractoarele incep sa fie din ce in ce mai usoare si in acelasi timp mai puternice. De asemenea, incep sa fie si mai ieftine, ceea ce explica, cumva numarul mare de astfel de masini in lume.
Ceea ce este cert, este ca tractorul a ajutat foarte mult evolutia intregii noastre societati si cu siguranta pe masura ce numarul oamenilor este mai mare, devine un utilaj de-a dreptul indispensabil.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns