Ce trebuie sa stiu cand achizitionez un tractor
©Tim Scrivener Photographer 07850 303986 ....Covering Agriculture In The UK....

Ce trebuie sa stiu cand achizitionez un tractor

Suprafata fermei poate decide tipul de tractor pe care îl cumperi

În România existã peste 180 000 de tractoare, iar necesarul este mult mai mare de atât. În mod normal, un tractor ar trebui sã deserveascã 5-8 hectare de teren arabil, iar în tara noastrã un tractor deserveste aproximativ 50 de hectare.

Din fericire, datoritã fondurilor europene si a unei culturi din ce în ce mai bogate în domeniul agricol, multi dintre cei care detin terenuri si doresc sã le exploateze se orienteazã cãtre achizitia unui tractor. Marea problemã este faptul cã un astfel de utilaj este destul de complex, iar achizitia sa poate sã reprezinte o provocare destul de mare.

Pe lânga criteriile logice, precum tipul de consumabile tractor sau puterea motorului, trebuie sã se tinã cont si de suprafata fermei. În functie de suprafatã se poate stabili puterea maximã a utilajului, mãrimea sa si alte detalii importante care sã transforme tractorul într-un vehicul cât se poate de eficient si economic.

Dacã vrei sã achizitionezi un tractor prin fonduri FEADR, lucrurile sunt destul de simple, în conditiile în care cei care acordã aceste fonduri limiteazã achizitiile în functie de suprafata arabilã.

Cum se calculeazã puterea tractorului în functie de suprafatã?

Dacã administrezi o suprafatã de pânã în 15 ha, cei de la FEADR vor acorda fonduri pentru un tractor de maxim 60 de cai putere. Cei care primesc aceste fonduri nu trebuie sã mai aibã un alt tractor în dotare.

Pentru suprafete de pânã la 20 de Ha se pot achizitiona tractoare de 80 de cai putere iar pentru suprafete de pânã în 50 de ha se poate achizitiona un tractor de 125 CP sau douã tractoare care nu însumeazã mai mult de 175 CP.

Ce tipuri de tractoare pot fi achizitionate?

Pe piatã existã 4 tipuri de tractoare. Cele de mici dimensiuni pot fi achizitionate fãrã probleme de oricine are o grãinã si sunt destinate tunderii peluzelor. Acestea nu sunt supuse finantãrii prin FEADR.

Existã si tractoare mai mari, de grãdinã, însã tot de dimensiuni reduse. Acestea au rezervor ceva mai mare si anvelope de tractiune.

Pentru cei care doresc un motor tractor ceva mai mare existã tractorul compact, care functioneazã cu motorinã si are pânã la 45 de cai putere. Evident, cei care au terenuri foarte mari au la dispozitie tractoarele de dimensiuni mari.

Înainte de achizitia unui tractor este bine sã existe o informare cât se poate de solidã, în conditiile în care existã mai multe solutii de finantare iar diferentele între diverse vehicule sunt foarte mari.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns