Certificat de tractorist sau permis categoria TR? Care este cea mai buna solutie?

Certificat de tractorist sau permis categoria TR? Care este cea mai buna solutie?

Daca vrei sa lucrezi in agricultura si sa conduci un tractor, trebuie sa stii ca ai nevoie de un document pentru a putea sa faci acest lucru. Din pacate, Codul Rutier si Codul Penal nu sunt extrem de clare in ceea ce priveste modul in care se poate conduce tractorul, insa daca vrei sa fie totul in regula trebuie sa alegi intre un certificat de tractorist sau un permis categoria TR.

 

Care este definitia tractoarelor in codul rutier?

 

Un tractor agricol sau forestier este orice vehicul cu motor care circula pe senile sau pe roti si are cel putin doua axe. Scopul tractorului este acela de tractiune sau transport.

 

Cum poti conduce un tractor pe drumurile publice?

 

Se pare ca pentru a conduce un tractor pe drumurile publice ai nevoie de un permis de conducere, insa nu neaparat categoria Tr. Exista doua variante pentru care poti opta:

  • Permisul categoria Tr. Este permisul care iti permite sa conduci un tractor, o masina sau utilaj autopropulsant si masini forestiere. Nu este o categorie exclusiva, insa. Daca detii un alt permis auto, cum ar fi permisul pentru categoria B, poti conduce tractoare si utilaje agricole in functie de greutatea totala a acestora.  Cu permisul categoria B poti conduce tractoare de pana la 3500 de kg, la care se poate adauga o remorca de 750 de kg.  Totusi, permisul categoria Tr ofera avantajul de a putea aseza doua remorci la un tractor.
  • Certificatul de tractorist agricol. Este o diferenta mare intre permisul categoria Tr si certificat. Desi nu pare tocmai lgic, acest certificat nu ofera dreptul de conducere a tractoarelor pe drumurile publice. Certificatul de calificare pe postul de tractorist agricol ofera recunoastere in ceea ce priveste competentele in dmeniu si este acreditat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Daca vrei sa conduci pe drumurile publice insa, ai nevoie de un permis.

 

Info util: Pentru a circula cu un tractor pe drumurile publice nu este nevoie de inmatricularea acestuia. Tractoarele trebuie inregistrate, insa, la nivelul primariilor locale. De asemenea, trebuie sa fie supuse inspectiei auto si sa beneficieze de o asigurare auto, la fel cum se intampla si in cazul celorlalte vehicule. 

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns