Clasificarea tractoarelor

Clasificarea tractoarelor

Iti doresti un tractor pentru diverse munci agricole sau alte lucrari? Trebuie sa stii ca nu toate vehiculele de acest fel sunt identice. Ele se clasifica in functie de destinatia pe care o au, in functie de tipul de piese tractor care le fac sa functioneze sau in functie de modul de rulare.

Iata o scurta clasificare a tractoarelor, pentru a sti ce sa cumperi:

 

Dupa modul de intrebuintare

 

Este cel mai important element de clasificare. Dupa modul de intrebuintare, tractoarele pot fi agricole, pentru transport sau industriale. Tractoarele agricole se impart, la randul lor, in mai multe tipuri, cum ar fi cele de utilizare generala, cele specializate pe diverse munci sau cele autopropulsate.

Tractoarele de transport sunt, de regula, tractoare foarte simple folosite pentru mutarea materialelor agricole dintr-o parte in alta, pe orice tip de teren, iar cele industriale sunt utilizate pentru lucrari grele: sapat, carat busteni, incarcat, etc.

 

Dupa modul de rulare

 

Majoritatea tractoarelor au un sistem de rulare pe roti, insa exista si tractoare care ruleaza pe senile.

Cele pe roti au, de regula, o putere mai mica si un gabarit redus, fiind ideale pentru fermele mici sau pentru utilizarea din gospodarie. Acestea pot avea o punte sau doua punti, in functie de puterea care se doreste.

Exista si o combinatie intre tractoarele cu roti si cele cu senile, denumite ” tractoare cu semisenile”. Acestea au roti in fata si senile in spate si asigura o aderenta mai buna. Cea mai buna aderenta insa, este oferita de tractoarele cu senile.

 

Dupa tipul motorului

 

Un alt element care diferentiaza tractoarele este motorul. Acesta poate sa fie termic sau electric. Motoarele termice functioneaza fie cu aburi, cu gaze sau cu combustibilil lichizi, in timp ce motoarele electrice au nevoie de un generator de curent sau de incarcare la reteaua electrica.

Tractoarele pot fi clasificate si dupa alte criterii, cum ar fi puterea motorului, tipul transmisiei,  sau elementele estetice care le construiesc.

Ceea ce este cert insa, este ca trebuie sa iei o decizie in functie de scopul pe care il are vehiculul pe care il cumperi. Atunci cand te orientezi catre un tractor, trebuie sa tii cont si de pretul acestuia, de modul in care urmeaza sa il depozitezi si de cantitatea de munca pe care urmeaza sa o prestezi cu el. De multe ori, achizitia unui astfel de vehicul poate sa nu fie rentabila, fiind mult mai atractiva inchirierea.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns