Importanta lubrifiantilor in utilaje si autovehicule

Importanta lubrifiantilor in utilaje si autovehicule

Unul dintre cele mai importante lucruri la folosirea utilajelor si autovehiculelor reprezinta lubrifierea corespunzatoare.

La ce ajuta lubrifierea?

Pentru a intelege ce este lubrifierea, prima data trebuie inteles de ce se foloseste. Frecarea este forta care se opune miscarii a doua corpuri aflate in contact. Daca frecarea nu ar exista nimic nu ar putea opri miscarea. Avem nevoie de frecare insa sunt situatii cand se doreste reducerea ei.

La frecarea a doua maini una de cealalta se produce caldura datorita frecarii. Acum sa va imaginati ca va frecati mainile de 4000 ori intr-un minut. Pur si simplu ar lua foc!

Aceasi caldura este produsa si in functionarea utilajului daca nu este folosit lubrifiant sau lubrifiantul folosit nu este specific vitezei de functionare, temperaturii de functionare sau nivelului de frecare, astfel defecte majore pot aparea.

Astfel pentru a evita astfel de defectiuni se lubrifiaza piesele utilajului pentru a minimiza rezistenta la miscare si cantitatea de caldura produsa.

Trebuie luate in considerare mai multe variabile in alegerea si folosirea lubrifiantului: vascozitate, aditivii doriti, proprietatile lubrifiantului.

Reducerea frecarii si reducerea caldurii sunt doar cateva din motivele pentru care se folosesc lubrifianti. Daca se priveste la microscop doua suprafete care se freaca una de cealalta, se va observa ca si cum s-ar freca doua lanturi muntoase. Cand se intampla acest lucru parti din materialul mai slab se rup creand suprafata si mai abraziva cu si mai multa frecare. Este un cerc vicios care se poate prevenii prin crearea unei pelicule de lubrifiant. Cu toate acestea este imposibil sa evitam uzura pieselor din utilaj chiar si cu cei mai buni lubrifianti.

Si oare ce se intampla cu particulele de material care se desprind? Anumiti aditivi din lubrifianti sunt atrasi de aceste resturi izolandule in lubrifiant si fiind transferate catre filtrele instalate care pe urma sunt inlocuite.

Un alt motiv pentru care se foloseste lubrifierea reprezinta coroziunea datorita contactului pieselor din utilaj cu apa si aerul din jur. Cum ajuta lubrifiantul aceasta problema? Sunt anumiti aditivi in lubrifiant care previn suprafata metalica se intre in contact direct cu apa.

Asadar lubrifiantul reprezinta substanta care reduce frictiunea, caldura si uzura suprafetelor solide. Folosirea lubrifiantilor corect mareste durata de viata a pieselor din utilaj, salvand bani, timp si mana de lucru, facand operatiunile mult mai eficienete.

Din ce sunt realizati lubrifianti pe care ii folosim?

Toti lubrifianti au la baza uleiul. Sunt trei tipuri de uleiuri: minerale, sintetice si vegetabile. In cazul utilajelor ne intalnim in mare masura cu uleiuri minerale si sintetice.

Uleiul mineral provine din ulei crud iar calitatea depinde de procesul de rafinare.

Uleiurile minerale sunt folosite in mare parte la uleiuri de motor sau lubrifiant industrial.

Uleiurile sintetice sunt 100% produse de om iar diferenta fata de uleiurile minerale este ca la uleiurile sintetice marimea moleculara si greutatea sunt constante pe cand uleiurile minerale au variatii multiple.

Asadar de ce nu folosim uleiurile sintetice daca stim exact pentru ce dorim sa le folosim? Pe cate avantaje are folosirea uleiului sintetic cam atatea dezavantaje sunt la folosirea acestora.

In majoritatea aplicatiilor uleiul mineral este la fel de eficient ca cel sintetic deoarece uleiul sintetic are un cost de productie mult mai mare, este mult mai toxic si mult mai greu inlaturat. Insa in aplicatiile in care este nevoie de punct de aprindere ridicat, punct scazut de curgere, rezistenta la foc, stabilitate termica sau vascozitate ridicata, uleiul sintetic ar putea fi necesar.

Cu o intelegere mai precisa a ceea ce inseamna lubrifierea se pot observa cateva avantaje in folosirea unui lubrifiant corect in utilaje si autovehicule. Eficienta crescuta, durata de viata mai mare, scaderea costurilor de mentenanta sunt obiective pe care oricine doreste sa le obtina.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns