Istoria tractorului

Istoria tractorului

Ce este tractorul?

Este un vehicul proiectat special pentru a oferi o tractiune ridicata la viteza mica. Este folosit in special in domeniul agricol si constructii.

Cuvantul tractor provine din latinescu “trahere” care inseamna a tracta, a trage.

Istoria tractorului

In 1812 Richard Treivithick a proiectat primul motor cu abur stationar semiportabil pentru utilizari agricole, cunoscut sub numene de “motor de hambar” si a fost folosit pentru a propulsa o masina de treierat porumb.

In 1839 a fost inventat de catre William Tuxford din Boston motorul cu adevarat portabil, construit in jurul unui boiler de locomotiva cu tuburi de fum orizontale. O volanta mare a fost montata pe arborele cotit si o curea de piele tare a fost folosita pentru a propulsa echipamentul folosit.

In 1850 John Fowler a folosit un motor portabil “Clayton & Shuttleworth” in prima demonstratie aplicatiei de tractiune prin cablu de cultivare.

In 1859 inginerul britanic Thomas Aveling a dezvoltat primul primul motor de tractiune adecvat prin prin modificarea unui motor portabil “Calyton & Shuttleworth” intr-un motor autopropulsat prin montarea unui lant lung intre arborele cotit si axul din spate.

In 1892 John Froelich a inventat si construit primul tractor motorizat pe benzina. La inceput acest proiect nu a fost de succes iar John Froelich si-a pierdut in 1895 toata investitia facuta iar compania

“Waterloo Gasoline Engine Company” fondata de el a dat faliment

In 1897 Herbert Akroyd Stuart a inventat si vandut primul tractor cu motor pe ulei in Marea Britanie. Acesta avea un motor de 20 CP. In acelasi an tractorul a primit medalia de argint a Societatii Agricole regale din Anglia.

In 1901 inventatorul britanic Dan Albone a construit primul tractor de uz general usor pe petrol. In 1902 a completat patentul pentru design-ul tractorului, acesta a fost numit “Ivel Agricultural Motor” . Acesta avea o singura roata de cauciuc pe fata si si doua roti mari pe spate. In 1903 pretul acestui tractor era de 300 lire sterline. S-au fabricat aproximativ 500 exemplare.

In 1917 Henry Ford a produs primul tractor produs in masa sub denumirea “Fordson”. A fost produs in SUA, Irlanda, Anglia, Rusia.

In 1977 a fost produs cel mai mare tractor agricol din lume cu numele “Big Bud 747” si avea urmatoarele dimensiuni 8,2 m lungime, 6,1 m latime, 4.3 m inaltime, cu un motor in 16 cilindrii capabil sa produca 900 CP la 1190 RPM, a fost proiectat si construit de Wilbur Hensler si angajatii lui de la “Northern Manufacturing Company”, pentur un cost aproximativ de 300.000 de dolari.

In zilele noastre tractoarele sunt folosite in orice domeniu unde este necesara tractarea insa domeniul principal ramane agricultura urmat de constructii. Tehnologia nu a ocolit nici tractoarele, acestea fiind acum echipate cu sistem GPS, aer conditionat, asistenta servo, toate acestea pentru a oferi soferului confort dar si pentru un control precis al tractorului.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

This Post Has 3 Comments

Lasă un răspuns