Sistemul de directie al tractoarelor cu roti. Tot ce trebuie sa stii despre el

Sistemul de directie al tractoarelor cu roti. Tot ce trebuie sa stii despre el

Tractorul poate sa fie de foarte mare ajutor intr-o gospodarie, in conditiile in care poate ajuta la tractare, la semanare, la recoltare sau o multime de alte activitati agricole. Achizitia unui tractor este destul de dificila insa. Exista o multime de tipuri de tractoare dupa modul de transmisie, dupa modul in care ruleaza sau dupa destinatia pe care o au, ceea ce face aprofundarea aproape esentiala.

In acest articol vom vorbi despre sistemul de directie al tractoarelor pe roti. Acest sistem de directie tractor are rolul de a modifica directia de miscare a vehiculului si trebuie sa indepineasca o serie de cerinte:

  • Sa ii ofere stabilitate tractorului atunci cand circula in linie dreapta. Practic, jocul volanului nu trebuie sa depaseasca 10-15 grade.
  • Sa asigure o actionare a volanului cat ai usoara. Tractoarele vechi erau foarte greu de controat, rotirea volanului necesitand o forta destul de mare. La tractoarele moderne, acest lucru este de neconeput;
  • Sa ofere posibilitatea de redresare a directiei.

pompa-apa-john-deere-3040-3140

De cate tipuri sunt mecanismele de directie pentru tractoarele cu roti?

Acestea pot fi clasificate in functie modul de actionare a rotilor directoare in mecanisme de directie cu actiune directa sau mecanisme de directie cu servodirectie.

Cele cu actiune directa sut de tip mecanic si il lasa pe conducatorul tractorului sa intervina direct asupra rotilor. De regula, acest sistem este prezent pe tractoarele de pana la 50 de cai putere iar volanul este cel mai important element al sau.

Cele cu servodirectie, in schimb, sunt folosite la tractoare cu peste 60 Kw, unde rezistentele la bracarea rotilor sunt foarte mari. Pentru ca necesarul de forta depaseste posibilitatile fizice ale conducatorului, servodirectia ajuta la amortizare si la reducerea efortului.

In momentu in care cumperi un tractor este foarte important sa stii cu exactitate care este modul in care acesta functioneaza, in asa fel incat modul in care il controlezi sa fie cat mai simplu. De asemenea, trebuie sa tii cont daca rularea lui se face pe roti sau pe senile, daca functionarea este electrica sau pe baza unui combustibil sau daca sistemul de franare este cu saboti, cu discuri sau cu banda. Fiecare detaliu conteaza si daca reusesti sa cumperi tractorul perfect, este posibil sa il folosesti zeci de ani, fara probleme.

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns