Ce trebuie sa stii despre motorul unui tractor?

Ce trebuie sa stii despre motorul unui tractor?

Tractorul este unul dintre cele mai importante utilaje pe care le foloseste societatea noastra. Este un utilaj util in agricultura, industrie si constructii si reuseste sa eficientizeze in mod real munca oamenilor.

Ceea ce pune in functiune tractorul este motorul acestuia, iar modul in care functioneaza un motor de tractor este destul de complex si de interesant.

La inceput, pana in anii ’20, tractoarele functionau pe baza unor motoare cu aprindere prin scanteie. Din acest motiv, principalul combustibil de atunci era benzina sau kerosenul. Ulterior, motoarele diesel si semidiesel au inceput sa castige teren iar astazi, majoritatea tractoarelor se bazeaza pe motoare diesel in 4 timpi.

Care sunt principalele componente ale unui tractor?

Exista foarte multe componente, insa cele mai importante sunt urmatoarele:

  1. Monoblocul sau cilindrul. Este elementul principal, fiind corpul motorului. Pe cilindru se gasesc cavitatile pentru sistemul de racire sau elementele pentru conectarea altor piese.
  2. Capul. Este o piesa cu ajutorul careia se inchide cilindrul si se etanseaza motorul.
  3. Pistonul. Este o alta piesa importanta care se deplaseaza pe verticala in momentul functionarii.
  4. Biela. Este o piesa cu ajutorul careia se transmite miscarea pe care o genereaza pistoanele;
  5. Arborele cotit. Este elementul la care sunt conectate pistoanele si care preia miscarea de la acestea.
  6. Volanta. Cu ajutorul volantei, miscarea de rotatie a arborelui cotit este una regulata.
  7. Baia de ulei. Este recipientul in care se regaseste uleiul de motor. Rolul uleiului este acela de a lubrifia si de a raci motorul in momentul functionarii. In cazul in care uleiul nu este suficient sau nu este de buna calitate, exista riscul ca motorul sa se supraincalzeasca si sa apara frictiune intre piese.
  8. Arborele de distributie. Este o piesa conectata la motor printr-o centura dintata. Aceasta se roteste cu scopul de a deschide si de a inchide supapele de aspiratie si de evacuare.

Motorul tractorului este un element destul de complex, insa cu putina grija si cu informare

  1. Electromotoare

poate sa fie ingrijit cu usurinta. Daca alegi sa iti cumperi un tractor, este bine sa te asiguri ca acesta este bine ingrijit si ca ai la indemana un magazin cu piese pe care sa le poti inlocui la nevoie.

 

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns