Tractorul romanesc, un tractor de poveste

Tractorul romanesc, un tractor de poveste

Povestea tractorului romanesc este una cât se poate de interesantă și începe în 1946. Este anul în care vechea Intreprindere Aeronautica Brasov se reprofileaza si incepe sa produca tractoare. In 26 decembrie 1946 apare primul tractor 100% romanesc, denumite IAR22.

Desi IAR22 a fost un tractor cu doar 34 de cai si o tractiune de 1225 de kg, acesta a fost o adevarata vedeta a vremii, mai ales ca a fost rezultatul muncii unui numar de 15000 de brasoveni, adica mai mult de jumatate din forta de munca prezenta in Brasov la momentul respectiv.

Pana in 1949 erau produse deja 1000 de tractoare iar 2 decenii mai tarziu, in 1965, Tractorul Brasov a castigat medalia de aur la Targul International de la Leibniz cu modelul universal 650.

Succesul a dus la o cerere foarte mare, asadar, uzina de la Brasov a ajuns sa produca si sa exporte in peste 100 de tari.

Curiozitati despre tractoarele din Brasov

  1. U650 a fost un concept de tractor integral romanesc si a fost extrem de robust si de interesant. Exista inca tractoare functionale, desi au trecut mai multe decenii;
  2. La fiecare 9 minute se producea un tractor, ceea ce inseamna ca productia era una uriasa. O productie atat de intensa necesita oameni, motiv pentru care in jurul uzinei s-au construit cartiere de blocuri, o policlinica, un spital si zona de spectacole pentru muncitori;
  3. In schimbul a 20 000 de tractoare, Romania primea petrol si bumbac din Iran. Din pacate, dupa ’90 intelegerea pica, iar uzina din Brasov ramane cu o capacitate mare de productie, insa fara o cerere reala.

Din pacate, in 2007 s-a pus capat unei industrii extrem de importante in Romania, iar tractorul Brasov a ramas in istorie si pe campurile din intreaga lume. Totusi, in ultima vreme se fac eforturi pentru a se construi noi tractoare romanesti, iar unele sunt cat se poate de apreciate.

Cum agricultura devine din ce in ce mai importanta la nivel mondial, tractorul ar putea fi o excelenta sursa de venit pentru tara noastra, asadar, o revitalizare a productiei de tractoare ar fi un pas important in fata.

 

Like & Follow:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns